Thaimaa

Thaimaan lippu
Thaimaan lippu.
Värit symboloivat kansaa,
Buddhismia ja monarkiaa.

Viharn Yod
Viharn Yod-temppeli

The Grand Palace
Hahmo Suuren Temppelin
alueella

Thaimaa pähkinänkuoressa:

Virallinen nimi: Kingdom of Thailand (Thai Prathet Thai)
Hallitusmuoto: Perustuslaillinen monarkia
Pääkaupunki: Bangkok (asukasluku n. 8-11 miljoonaa)
Pinta-ala: 514.000 neliökilometriä
Väkiluku: noin 65 miljoonaa
Väestö: Thait. Myös kiinalaisia, malesialaisia ja intialaisia vähemmistöjä sekä miao-, yao- ja karen-heimoja.
Kieli: Thai
Rahayksikkö: 1 baht (B) = 100 satangia
Uskonto: Buddhalaisuus (noin 95 %). Myös muslimeja, kristittyjä, hinduja ym.
Sijainti: Kaakkois-Aasia
Etäisyys Helsingistä: 7885 km
Naapurimaat: Burma (Myanmar), Laos, Kambodza ja Malesia
Ilmasto: Trooppinen. Kolme vuodenaikaa, kuuma (maalis-toukokuu), sadekausi (kesä-lokakuu) ja viileä (marras-helmikuu)
Thaimaan muodostaa pohjoinen vuorimaa, koillinen kuiva ylänkölaakio ja hedelmällinen keskuslaakio sekä trooppinen etelä.
Keskilämpötila: Noin +29 astetta. (Marras-huhtikuussa lämpötila Bangkokissa +32-+35 astetta. Myöhemmin se voi nousta joskus jopa lukemiin +40-+45 astetta!)
Paras aika matkailijalle: Marraskuusta maaliskuuhun.
Aikaero Suomeen: Talvella 5 tuntia, kesällä 4 tuntia.
Lentoaika (Finnairilla) Helsinki-Bangkok: 10 tuntia 45 minuuttia.
Rokotukset: Tarkista lääkäriltä ennen matkaa! Meille suositeltiin v.1998 voimassaolevia jäykkäkouristus-, kurkkumätä- sekä poliorokotuksia. Lisäksi gammaglobuliinipistosta tai -rokotusta. Malariatabletteja maaseudulle, esimerkiksi Kwai-joelle.


Valkean norsun maa
Siamilaisia tanssijoita
Lapsuudenkodissani oli isovanhempieni perua oleva vanha, kolme-osainen, Otavan julkaisema kirjasarja Maailman maita ja kansoja sanoin ja kuvin, vuodelta 1929. Se kiinnosti minua kovasti jo, kun olin hyvin pieni. Istuin usein tuntikausia lukemassa sitä ja ihailemassa sen kuvia. Varsinkin kuvaukset kaukaisista ja eksoottisista maista kiehtoivat minua. Kirjassa kerrottiin myös kaukana Aasiassa olevasta Siamista, Valkean norsun maasta. Muistan vielä mielessäni kuvat upeista tanssijoista kultaiset, suippopäiset kruunut päässään.
Kuvat ja kertomukset Siamista olivat minulle kuin satua. En todellakaan milloinkaan kuvitellut joskus itse pääseväni sinne käymään. En edes osannut haaveilla siitä. Harvinainen sattuma päätti kuitenkin puolestani ja heitti minut täysin yllättäen vuoden 1998 marraskuussa unohtumattomalle matkalle tuohon eksoottiseen kuningaskuntaan, joka nykyjään tunnetaan nimellä Thaimaa.

Bangkok

Ilta Bangkokissa
Iltaliikennettä Bangkokissa

Vartijat
Temppelin vartijoita

Kulho
Thaimaalainen pieni kulho

Krung Thep, Villiluumujen kylä, Enkelten kaupunki, Idän Venetsia. Rakkaalla lapsella sanotaan olevan monta nimeä, ja näillä kaikilla nimillä Thaimaan pääkaupunkia, Bangkokia, kutsutaan. Tämä kiihkeää elämää sykkivä miljoonakaupunki sijaitsee suunnilleen neljännellätoista leveysasteella, noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Siamin lahdesta Chao Phraya-joen varrella.
Vuonna 1782 perustettu Bangkok on vastakohtaisuuksien kaupunki. Toisaalta se on korkeiden pilvenpiirtäjien, hienojen hotellien, upeiden ostoskeskusten ja henkeäsalpaavan kauniiden temppeleiden kaupunki. Toisaalta taas se on ahdas, sen vasemmanpuoleinen liikenne on todella kaaosmainen, ja köyhyyttäkin näkee.
Bangkok ei taatusti jätä ketään kylmäksi. Sanotaan, että sitä joko rakastaa tai sitten inhoaa. Voin heti tunnustaa kuuluvani noihin ensinmainittuihin.
Katselin viikon ympärilleni. Näin ja koin sinä liian lyhyenä aikana valtavasti, ja olin kuin Liisa Ihmemaassa sadun keskellä, päästäni pyörällä, melkoisen kulttuurishokin saaneena. Aasia, sen villi lumo, ihanat temppelit, uskomattoman lempeä ilmasto ja hymyilevät ihmiset valloittivat minut kokonaan. Kaipaan sinne takaisin!

Bangkokissa on yli 300 temppeliä eli watia. Tärkein niistä ja samalla suosituin nähtävyys on muurien ympäröimä Suuri temppelialue eli The Grand Palace ja siellä oleva Wat Phra Kaeo, joka on Thaimaan pyhin temppeli. Siellä voi nähdä kuuluisan Smaragdi-Buddhan.
Temppelit ovat uskomattoman kauniita. Kaikki seinät on kauttaaltaan päällystetty mosaiikeilla ja kullalla ja kaiverruksilla. En ole missään koskaan nähnyt niin upeita rakennuksia. Kääntyy alueella mihin suuntaan hyvänsä, kaikkialla näkee toinen toistaan kauniimpia patsaita ja temppeleitä. Thaimaalaiset ostavat suitsukkeita ja lootuksia. Lootuksen kukasta he taivuttavat alimmat terälehdet sisäänpäin ja vievät ne ja suitsukkeet Buddhalle lahjaksi.
Suurta palatsialuetta ympäröivän muurin sisäseinään on maalattu näkymiä thaimaalaisten suuresta kansalliseepoksesta, Ramayanasta.
Siellä täällä saattaa nähdä munkin kulkevan ohi oranssissa kaavussaan.

Jokimatka Chao Prayalla ja sen klongeissa, kanavissa on ikimuistoinen. Joelta katsottuna Bangkok näyttäytyy taas erilaisena. Suuret hotellirakennukset kohoavat rannalla. Näemme myös perinteistä joen varren elämää. Asuinrakennukset on rakennettu aivan joen partaalle tai sen päälle pitkien pylväiden varaan. Ilmeisesti vesi nousee ajoittain hyvinkin korkealle. Ihmiset toimittavat ulkona tyyninä päivittäisiä askareitaan. Lapset leikkivät ja uivat. Jokaisen talon puutarhassa on kotialttari Buddhalle ja värikkäitä kukkia ja ruusuomenapuita.
Kun toinen alus tulee klongissa vastaan, aallot keinuttavat meidän venettämme voimakkaasti. Paluumatkalla parvi isoja kissakaloja pyörii veneen vieressä aivan pinnassa.

Ostokset

Kelluvat markkinat
Kelluvilla markkinoilla

Markkinat
Pino vesimeloneja.
Näkymä markkinoilta

Matkailijan kannattaa myös käydä katsomassa kelluvia markkinoita. Myytävänä on kaikkea mahdollista. Jotkut veneet (sampaanit) on lastattu täyteen herkullisia hedelmiä ja vihanneksia suuriksi keoiksi. On meloneja, mangoja, papaijoita, banaaneja, ananaksia, guavia, ruusuomenoita, pomeloita jne. Thaimaan banaanit ovat ihania, makeita ja pieniä ja niissä on paperinohut kuori.
Kelluvien markkinoiden laiturit ovat myös täynnä myyntikojuja, joista voi ostaa mm. halpoja vaatteita ja taidokkaita käsitöitä.
Bangkokissa on paljon upeita ostoskeskuksia. Jotkut niistä ovat valtavan suuria, joihin on helppo melkein eksyä. Kaikkea on tarjolla ja paljon.
Thaimaa tuottaa jalokiviä, lähinnä safiireja ja rubiineja. Ne ovatkin siellä suhteellisen edullisia. Kulta- ja jalokivikauppoja on kaikkialla Bangkokissa. Tavarataloissa saattaa kokonainen kerros olla varattu pelkästään korumyymälöille.

Hyviä tuliaisia Thaimaasta ovat mm. thaisilkki, keramiikka, hopea, lakkatuotteet, vaatteet ja erilaiset käsityöt. Räätälit tekevät puvun tai useampiakin mittojen mukaan vaikka yhdessä päivässä ja todella edullisesti. Kannattaa kuitenkin varata aikaa edes yhteen sovitukseen.
Kaikkialla muualla kannattaa ja pitääkin ostoksista tinkiä paitsi tavarataloissa ja hienoissa ostoskeskuksissa, joissa on yleensä kiinteät hinnat. Yrittää toki niissäkin voi. Tinkimiseen kuuluvat hymy, huumori ja leikkimieli. Nyrpeä ostaja ei saa hyviä alennuksia.

Taksin ( Taxi Meter ) tai Tuk Tukin ( eräänlainen katettu kolmipyöräinen mopo ) saa yleensä heti, kun pysähtyy kadun varteen. Niillä ajo on hyvin halpaa. Tuk Tuk-kyydin hinta on syytä sopia etukäteen.

Ruoka ja juoma

Ruoka Thaimaassa on oma lukunsa. Se on erittäin hyvää, mutta jos pelkää polttavia mausteita, kannattaa maistella aluksi hyvin varovasti joitakin vihanneksia ja kastikkeita. Ateriaan kuuluu usein kirkasta keittoa, tuoksuvaa jasmiiniriisiä ja pieniksi suikaleiksi leikattua kanaa tai porsasta sekä eksoottisia vihanneksia. Aina on erilaisia mausteisia, kirkkaita kastikkeita pienissä kulhoissaan. Kalaa, simpukoita, mustekalaa ja muita meren herkkuja käytetään myös paljon. Jos sattuu polttamaan suunsa mausteilla, ensiapu siihen on kauhallinen riisiä, ei vesi. Jälkiruoaksi tuodaan useimmiten laakea vati, jolla on kauniisti aseteltuina erilaisia ihania, tuoreita, viipaloituja hedelmiä.
Juomaksi voi tilata esimerkiksi aitoa thaimaalaista olutta, Singhaa, joka on oikein hyvää.
Tavallista vettä ei ole syytä juoda missään, vaan sen tilalla pullotettua vettä, jota saa ostaa kaikkialta. Myös jääpaloja juomissa tulee välttää.

Rose Garden

Rose Garden
Rose Garden
Rose Garden sijaitsee noin 32 kilometrin päässä länteen Bangkokin keskustasta. Se on suuri, hyvin maisemoitu puistoalue, jossa on paljon trooppisia kasveja ja ruusuja. Puiden rungoilla kasvaa orkideoja. Alueella on ravintoloita ja bungaloweja. On golf- ja tenniskenttiä. Siellä on tietysti myös matkamuistomyymälöitä. Elefantti-show
Elefantti-show
Rose Gardenissa

Elefanttimarssi
Elefantit ovat
hyvin taitavia

Useimmat ihmiset tulevat Rose Gardeniin kuitenkin päivittäisen shown takia. Siihen kuuluu suurella areenalla perinteistä thaitanssia, thainyrkkeilyä, hääseremonia ym. Lopuksi elefantit esittävät ulkona oman shownsa. Se onkin mielestäni päivän kohokohta.
Elefantit imevät ensin vettä kärsäänsä ja ruiskuttavat sen sitten suihkuna ilmaan. Ne tanssivat, taiteilevat tukin päällä, seisovat kahdella jalalla ja kävelevät varovasti maassa makaavien hoitajiensa yli asetellen suuret töpöjalkansa tarkasti ihmisten väliin. Esitys loppuu työnäytökseen. Elefantti vetää ensin tukin altaan reunalle. Siitä se sitten kieräyttää sen altaaseen ja lopuksi menee itse altaaseen ja työntää kärsällään tukin kuiville.

Kwai-joki

Kwaijoen silta
Kwaijoen silta
"Kuoleman rautatie" ja kuuluisa Kwai-joen silta sijaitsevat Kanchanaburin maakunnassa 120 km:n päässä Bangkokista. Kuoleman rautatie oli sodan aikana strateginen rautatie Thaimaan ja Burman välillä. Se on saanut nimensä siitä, kun toisen maailmansodan aikana yli 100.000 sotavankia kuoli mm. erilaisiin tauteihin rataa rakentaessaan. Kwaijoki
Näkymä Kwaijoelle.
Taustalla Kanchanaburin
vuoristoa.
Kwai-joen silta ei ole alkuperäinen eikä se ole edes samalla paikallakaan kuin alunperin. Natiseva silta ylitetään vanhalla museohöyryjunalla, joka jatkaa matkaansa noin sadan kilometrin verran halki Kanchanaburin Kwai-jokea seuraten.
Juna pysähtyy Nam Tokin asemalle. Matkustajalle annetaan diplomi urakastaan.
Näin elämäni ensimmäiset oikeat vuoret juuri Kanchanaburissa. Sekin oli mahtava elämys.

River Kwai Jungle Rafts

Viidakkohotelli Kwaijoella
Kwai JungleRafts-hotelli
Kwaijoella

Norsut Kwaijoella
Norsut tuodaan joelle
pesulle ja syömään.

Kwai-joella on useitakin eritasoisia hotelleja. Meidän matkamme jatkuu vielä pitkähäntäveneellä Kwai-jokea pitkin ylävirtaan 45 minuutin ajan. Molemmin puolin on palmuja ja vihreää, tiheää viidakkoa. Liaaneja roikkuu puista. Rannoilla näkyy eksoottisia lintuja. Joen mutkassa on vesipuhveleita vedessä vilvoittelemassa.
Perillä odottaa aito viidakkohotelli, River Kwai Jungle Rafts, joka on rakennettu jokeen ponttoonien päälle. Ainoa tie sinne on juuri tämä jokitie, jota pitkin sinne tullaan. Joka puolella on vain viidakkoa. Burman rajalle on 18 kilometriä.

Hotelli on kuin pieni paratiisi, seinät ovat bambua ja katot ruokoa. Kaikkialla on viherkasveja ja värikkäitä kukkia. Jokaisen huoneen ulkopuolella on oma, ruo'osta punottu riippukeinu. Sähköä ei hotellissa ole. Valaistuksena ovat öljylamput. On kuin aika olisi seisahtunut.

Riippukeinussa
Lepohetki hotellissa

Talot joessa
Asutusta Kwaijoella

Patsaat viidakossa
Patsaat viidakossa.

Läheisessä Mon-heimon kylässä on mahdollisuus elefanteilla ratsastamiseen. Niiden selkään on sidottu puinen istuin, johon mahtuu kaksi matkustajaa istumaan. Elefantin ajaja istuu ajokkinsa niskan päällä, ja sitten vain viidakkoon. Meno on melko hidasta ja hyvin keinuvaa. Välillä isot eläimet päättävät haluta pusikkoon maistelemaan herkullisia oksia ja lehtiä. Onneksi ajaja saa ne hallittua. Välimatka ison eläimen selästä maahan näyttää todella pitkältä. Pikkuisen jännittää... Tulee mieleen, että Thaimaassa asustaa tiikereitäkin. Niitä ei kuitenkaan kuulemma juuri muualla näe kuin luonnonpuistoissa. Viidakko on varmasti täynnä muita eksoottisia eläimiä: apinoita, käärmeitä ym. Ne eivät kuitenkaan näyttäydy.
Teemme myös kävelyretken Mon-heimon kylään sekä käymme tapaamassa erakkomunkkia, joka asuu kallioluolassa. Viidakkopolulla näen niin suuren hämähäkinseitin, etten olisi uskonut sellaista olevan olemassakaan. Näyttää siltä kuin se olisi kudottu paksusta puuvillalangasta. Kuinkahan suuri on hämähäkki, joka sen on saanut aikaan?
Ihanan thai-illallisen jälkeen Mon-heimon jäsenet esittävät hotellin pienessä teatterissa kansansa perinteistä tanssia. Siihen osallistuvat myös heimon lapset. Kaikilla esiintyjillä on upeat puvut ja kasvomaalaukset.
Kun tropiikin yö laskeutuu mustana hotellin ylle, sadat öljylamput syttyvät. On sanomattoman kaunista. Yö on lämmin, ja kaskaiden siritys kuuluu huumaavana uneen asti.
Aamulla joen vesi on laskenut, ja meitä odottaa uusi kokemus. Hotelli lepää rantahiekassa kallellaan. Liikkuminen tuntuu vähän epätodelliselta, mutta siihenkin tottuu. Aamiaisen saa valita amerikkalaisen tai thai-aamupalan välillä. Valitsemme ehdottomasti jälkimmäisen. Sitten teemme retken tippukiviluolille. Pitkähäntävene vie meidät jonkin matkaa alavirtaan. Rannalla kiipeämme kivirappuja 150 metriä. Vuoren uumenissa on valtava luolasto, suuria saleja ja niitä yhdistäviä käytäviä. Kuljemme pitkälle vuoren sisään. Joka puolella on stalaktiitteja ja stalagmiitteja. Jotkut niistä ovat märkiä. Ne ovat siis vasta syntymässä. Kosteus luolassa on valtavaa; vaatteet liimaantuvat ihoon kiinni. Eräässä suuressa salissa on alttari, jonka takana istuu Buddhan patsas.
Kwai-joella on myös upeita putouksia, mutta niiden näkeminen ei sisälly näin lyhyeen hotellivierailuun. Jos voisimme olla joella vielä yhden päivän, näkisimme myös nämä putoukset. Toivottavasti vielä joskus tulee siihenkin tilaisuus.
Kun palaamme hotelliin tippukiviluolilta, on pian aika lähteä takaisin kohti Bangkokia ja Tawana Ramada-hotellia.


Paluu Seijan kotisivulle

Päivitetty 22.10.2003