Omat lastenkirjat

Lapsuuden kirjoilla on syvä vaikutus. Kuinka paljon tulevaisuudestamme piileekään kirjahyllyssä!
Graham Greene

Lukeva tyttö

Elipä, olipa Aunuksen maassa, Aunuksen linnassa kuningas, ja hänellä oli tytär, kaunis kuin päivä, iloinen kuin peipponen ja hyvä kuin kranaattiomena kranaattiomenapuussa, ja tyttären nimi oli prinsessa Sinisilmä. Hänellä oli pieni valkoinen pässi, ja pässin nimi oli Pässi Päkäpää. Päivänä muutamana prinsessa Sinisilmä lähti vihreälle niitylle ja valkealle vainiolle kukkia poimimaan, ja Pässi Päkäpää lähti hänen kanssaan.
-Martti Haavion sadusta Prinsessa Sinisilmä ja Pässi Päkäpää

Seija


Yllä oleva katkelma on aloitus Martti Haavion klassikkosatuun Prinsessa Sinisilmä ja Pässi Päkäpää. Muistan sadun ja sen kuvat edelleenkin hyvin. Olenhan lukenut sen kymmeniä kertoja. Nidottu kirjanen on yksi niistä kirjoista, joita minulla itselläni oli, kun olin lapsi. Se oli minulle hyvin rakas ja sanomattoman tärkeä niinkuin muutkin ihan omat kirjani. Niitä ei kuitenkaan ollut kovin paljon, ja tyydytin muun lukemisen nälkäni vanhempien sisarusteni kirjoilla ja kirjaston valikoimilla. Oman kirjastokortin hain alle kouluikäisenä, jolloin minusta tuli Käpylän kirjaston kanta-asiakas. Omat kirjani olen kaikki lukenut useita, useita kertoja. Sehän omissa kirjoissa on parasta, että niihin voi palata aina halutessaan. Minulla on onneksi edelleenkin melkein kaikki nämä kirjat.
Kirjat olivat jouluna ja syntymäpäivinä parhaita lahjoja, mitä tiesin. Muistan ikuisesti sen, miten hämmästynyt ja onnellinen olin, kun sain veljeltäni eräänä syntymäpäivänäni lahjaksi KAKSI kirjaa, Pami-tytön paratiisin ja Morvennan suojatin. Ja jouluna taas en tiennyt mitään parempaa kuin saada käpertyä huovan sisään nojatuoliin tai sohvalle ja alkaa lukea uutta lahjakirjaa, kun muu perhe oli jo mennyt nukkumaan ja talo oli hiljentynyt jouluyön rauhaan. Satu voi alkaa!

Keiju

Alcott,Louisa M.
Sireenien alla
Kirja Babista ja Bettystä ja salaperäisestä, orvosta Ben-pojasta, jolla on monitaitoinen villakoira, Sancho.


Karela tulee meren yli

Aro, Elina
Karela tulee meren yli
Kirja kertoo suomalais-amerikkalaisesta Karela-tytöstä, joka muuttaa isänsä kanssa Amerikasta Suomeen hoitamaan Itä-Suomessa olevaa isän vanhaa kotitilaa. Kohtalo kuljettaa hänet kuitenkin vielä uudelleen Atlantin yli. Hänen on lopulta aika tehdä ratkaisunsa ja päättää, missä hänen kotinsa ja sydämensä on.


Vempelikeetus ja tasapaksut

Aspegren, Ursa
Vempelikeetus ja tasapaksut
Vempelikeetus on tyttöjen muodostama salainen kerho ja tasapaksut ovat tietysti poikia, joiden kanssa tytöillä on kilpailua ja erimielisyyksiä.


Morvennan suojatti

Batchelor, Margaret
Morvennan suojatti
Nuorten Toivekirjaston kirja.


Boylston, Helen D.
Helena sininen sisar
Helena-sarja kertoo tytöstä, joka opiskelee sairaanhoitajaksi. Sarjaan kuuluu useita kirjoja, ja tämä on niistä ensimmäinen. Loput sarjan kirjoista olen lainannut kirjastosta.


Kadonnut prinssi

Burnett, Frances Hodgson
Kadonnut prinssi
Nuorten Toivekirjasto-sarjaan kuuluva kirja. Jännittävä tarina.


Burroughs, Edgar R.
Tarzan ja Oparin aarteet
Olen lukenut kaikki Tarzan-kirjat. Minulla itselläni oli vain tämä yksi sarjan osa. Tarzanin jännittävät seikkailut viidakossa ja joskus kaupungissakin olivat kiehtovaa luettavaa.


Pieni eläinlääkäri

Fossum, Gunvor
Pieni eläinlääkäri
Norjalaisen kirjailijan herttainen kertomus Karin-tytöstä, hänen monista eläinhoidokeistaan ja laajasta ystäväpiiristään.


Prinsessa Sinisilmä ja Pässi Päkäpää

Haavio, Martti
Prinsessa Sinisilmä ja Pässi Päkäpää
Tiina Tonttutyttö
Porsas Urhea
Onnen tupa
Kultainen Koti-sarjaa. Viehättäviä, perinteisiä ja opettavaisia satuja, joista edelleenkin on otettu uusintapainoksia.


Pieni Tuittupää Tuittupää ja pikku Totsi

Härmä, Leena
Pieni Tuittupää
Tuittupää ja salaperäinen Samu
Tuittupää ja pikku Totsi
Tuittupää ja Rantakylän Sisu
Tuittupää ja Kuttu-Ville
Sain Pieni Tuittupää-kirjan syntymäpäivälahjaksi, kun täytin yhdeksän vuotta. Siitä tuli lapsuuteni ehdoton lempikirja ja sen sankarittaresta, Lahtelan sisukkaasta Virpistä, tuli esikuvani, johon samastuin. Virpi oli herkkä, mutta peloton ja itsenäinen ja minäkin halusin olla samanlainen. Virpillä oli myös vahva oikeuden taju ja hän oli aina lojaali ystävilleen, Kuttu-Villelle ja muille. Kaiken kaikkiaan, hänellä oli ominaisuuksia ja ihanteita, joita myös minä halusin yrittää tavoitella.
Alkuperäinen niteen liimaus oli heikkolaatuinen, ja sen lehdet irtoilivat. Onneksi kirjasta on otettu uusia painoksia, ja olen hankkinut itselleni sidotun niteen, jossa on sarjan kolme ensimmäistä osaa yhdessä.


Metsäruusu

Järvinen, Laura
Metsäruusu
Kuvataiteen painama viehättävä pienikokoinen kuvakirja.


Nallen koulunkäynti

Kajento, Antero
Nallen koulunkäynti
Kultainen Koti-sarjaa. Runomitassa oleva herttainen, pieni kertomus Nallen koulumatkasta ja koulupäivästä.


Marketta tulee kouluun

Konttinen, Aili
Marketta tulee kouluun
Kirjasta on aikaisemmin ilmestynyt kaksi painosta nimellä Me alakoululaiset. Se kertoo seitsemänvuotiaan Marketan ensimmäisestä kouluvuodesta, hänen leikeistään ja ystävistään. Kiinnostavaa kuvausta 40-luvun lapsista ja koulusta. Olikohan elämä silloin sellaista?


Metsän lumottu linna Satu kuunprinssistä ja Aurinkoprinsessasta Arvoitus, jota peikot eivät osanneet ratkaista Vuorenseinämän avain

Langenskiöld-Hoffmann, Ebba
Metsän lumottu linna
Satu Kuunprinssistä ja Aurinkoprinsessasta
Arvoitus, jota peikot eivät osanneet ratkaista
Vuorenseinämän avain
Kustannusosakeyhtiö Fennian julkaisemia kuvitettuja Satujen Maailma-sarjan kirjasia. Metsän lumottu linna on näytenumero, Satu Kuunprinssistä ja Aurinkoprinsessasta on numero 2, Arvoitus, jota peikot eivät osanneet ratkaista on numero 3 ja Vuorenseinämän avain on numero neljä. Kirjaset on painettu vuosina 1948-1949.


Flickor i pension

Ott, Estrid
Flickor i pension
Tämä oli ainoa ruotsinkielinen kirjani. Se kertoo tytöistä, jotka ovat tulleet eri puolilta maailmaa tanskalaiseen sisäoppilaitokseen. He ovat tanskalais-kanadalainen Amik, grönlantilainen Anitsa, Tove Singaporesta, Kirsten Kiinasta, Joan ja Jill Siamista sekä tanskalainen Merete. Heidän vanhempansa ovat ulkomailla asuvia tanskalaisia, jotka haluavat lastensa oppivan tuntemaan vanhaa kotimaataan. Luin lapsena tätä kirjaa ääneen äidilleni ja sisarelleni. Sen tarkoituksena oli harjoituttaa ruotsinkielen taitoani.


Leikkimökki

Paalanen, Ester
Leikkimökki
Tämä oli ihana kirja kahdesta pienestä tytöstä, Anna-Marista ja Sadusta, ja heidän kesälomastaan maalla ja ennen kaikkea heidän punaisesta leikkimökistään. Voi, miten ihanaa olisikaan ollut omistaa sellainen mökki, jossa olisi ollut oikeat pienet tuolit ja pöytä ja leikkiastioita ja leikkikutsuja. Siitä voi vain haaveilla. Ja lukea. Se olikin jo sitten melkein sama asia.


Onnenmaan kuninkaantytär ja ihmislapset

Prinkki, Aulikki
Onnenmaan kuninkaantytär ja ihmislapset
Näytelmän muodossa oleva satu, joka kertoo keijukaisvaltakunnan, Onnenmaan, huonotapaisesta prinsessasta. Kuningas, hänen isänsä, taikoo hänet köyhäksi ihmislapseksi ja sanoo, että tämä saa sellaiseksi jäädäkin, ellei tämä kolme kertaa saman päivän aikana pelkästä rakkaudesta auta toista ihmistä. Opettavainen satu, jossa seikkailevat Onnenmaan kuningas, prinsessa Krysantia, linnanemäntä Hortensia, lapset Liisa ja Pekka sekä Ison-Ruotulan Ilkeä Emäntä.


Karannut heinäkarhu Pulmasen noidutut taskut Huonotapainen tonttu

Päivänpaisteisia tarinoita
Karannut heinäkarhu
Pulmasen noidutut taskut
Huonotapainen tonttu
WSOY:n kustantamaa Päivänpaisteisia tarinoita-sarjaa. Huonotapainen tonttu on ilmestynyt sarjan ensimmäisenä, Pulmasen noidutut taskut toisena ja Karannut heinäkarhu neljäntenä. Kirjat ovat ohuita, noin 30-sivuisia vihkosia. Niissä ei ole mainittu, kuka ne on kirjoittanut ja kuvittanut.


Sagan, Françoise
Tervetuloa ikävä
Muuan hymy
Olin jo vähän vanhempi, kun sain tämän nuoren, ranskalaisen kirjoittajansa rohkean ja erikoisen esikoisteoksen Tervetuloa ikävä. Sagan oli vasta 18-vuotias kirjan ilmestyessä. Kirja oli maailmansensaatio, ja siitä kirjoitettiin paljon lehdistössä. Minusta oli tavattoman eksoottista, kun sankarittaren, Cecilen, lounas koostui pelkästään kahvista ja appelsiinista! Se on jäänyt kirjasta parhaiten mieleeni.


Torpan prinsessa

Sandwall-Bergström, Martha
Torpan prinsessa
Gulla-tyttö kartanossa
Gulla pitää lupauksensa
Ruotsalaisen kirjailijan ihana tyttökirja-sarja, johon kuuluu useampiakin, myöhemmin ilmestyneitä osia. Minulla oli kuitenkin vain nämä, enkä ole niitä muita tainnut lukeakaan. Gulla on köyhä torpantyttö, joka pääsee hienoon kartanoon. Oikeastaan hän kuuluukin sinne...


Susy Tulitukka Susy ja Solveig

Stevns, Gretha
Susy Tulitukka
Susy ja Solveig
Susy ja mustalaistyttö
Susy ja kumppanit
Susy Tulitukka on saanut lisänimensä pitkästä, punaisena leiskuvasta tukastaan. Miksikähän tyttökirjojen sankarittaret niin usein ovat punatukkaisia? Pirteä Susy saa toverikseen taiteellisesti lahjakkaan serkkunsa Solveigin. He kokevat jännittäviä seikkailuja pimeässä Hiidenmetsässä. Hevoset ja ratsastuskilpailut ovat myös tapahtumien kohokohtia.


Seitsemän pientä kiliä

Suomalainen kansansatu
Seitsemän pientä kiliä
Tämä on se vanha satu seitsemästä pienestä kilistä, joiden emo on varoittanut niitä avaamasta ovea vieraille. Kielloista huolimatta ne kerran sitten avaavat sen oven, kun emo on poissa, ja sisään syöksyykin susi. Pienin kili piiloutuu kaappikelloon.


Hymy

Suomen Opettajain Raittiusliitto
Hymy
Sisältää puhdashenkisiä kertomuksia koulunuorisolle. Sain tämän kirjasen koulusta Toivonliittojen kirjoituskilpailun palkintona.


Tavio, Saima
Marjukka kuunhaltiattaren vieraana
Turkulaisen kustannusosakeyhtiö Auran kustantama satukirja, jossa nimisadun lisäksi useita muitakin satuja. Kirjan on kuvittanut Olavi Vikainen.


Pami-tytön paratiisi

Tempski von, Armine
Pami-tytön paratiisi
Nuorten Toivekirjaston kirja. Sen tapahtumapaikkana on paratiisimainen Hawaii. 12-vuotias Pamela hoitaa äitinsä kanssa kotikartanoaan ja uljaita hevosiaan. Sitten tähän paratiisiin saapuu arka kaupunkilaisserkku Emily, eikä Pamela ole siitä ollenkaan innoissaan. Mutta asiat muuttuvat. Tulivuori Mauna Loa näyttelee myös tärkeää osaa kirjassa.


Lukemisia lapsille

Topelius, Zacharias
Lukemisia lapsille 1-8
Kaikki kahdeksan osaa ovat täynnä puhdashenkisiä ja kauniita satuja, runoja ja näytelmiä. Useat näytelmät on ainakin aikaisemmin sovitettu koulujen näyttämöille, radioon ja teattereihin. Kirjoista on otettu useita painoksia ja ihan viime aikoinakin niistä on ilmestynyt näköispainokset.


Oma pieni nukkeni

Tynelä, Hellin
Oma pieni nukkeni
Valistuksen vuonna 1948 kustantama kirja, jossa on seitsemän nukkeaiheista satua: Oma pieni nukkeni, Nukke lääkärissä, Nukke-kuningatar, Kovan onnen nimipäivät, Punainen keinu, Räsy-Maijan uintimatka ja Ihmeellinen vauva-nukke. Mustavalkoinen, herkkä kuvitus on Maija Karman. Sadut ovat suloisia ja niin ovat kuvatkin.


Omat lehdet

Lastenmaailma Ajan Sävel Elokuva-Aitta

Lastenmaailma

Ajan Sävel
Elokuva-Aitta
Minulle tuli lapsena ja varhaisessa nuoruusiässä ainakin ajoittain joitakin omia lehtiäkin. Ihan ensimmäiseksi tuli Lastenmaailma-niminen lehti, jossa oli satuja, runoja, sarjakuvia (esimerkiksi Pupu Pirteä) ym. Kuvat olivat värikkäitä. Sen tapaista lehteä ei lapsille valitettavasti nykyään enää ole.
Seuraava oli sitten Ajan Sävel. Siinä oli juttuja ja kuvia laulaja-idoleista ja filmitähdistä. Siinä olevat sarjakuvat olivat tosi kivoja, ja niitä oli useita. Lisäksi oli laulujen sanoja.
Elokuva-Aittakin minulle tuli pari vuotta. Olin innostunut elokuvista ja filmitähdistä, joiden kuvia keräsin ja liimasin sitten vihkoihin. Elokuva-Aitassa oli pitkiä artikkeleita ja paljon kuvia. Tällaisiakaan lehtiä ei enää ole olemassa.


Tyttö


Paluu Seijan kotisivulle

Päivitetty 22.10.2003