Kirjallisuus


Kirjoja Jos saan hiukan rahaa,
ostan kirjoja;
ja jos jotain jää jäljelle,
ostan ruokaa ja vaatteita.

-Desiderius ErasmusOlen rakastanut kirjoja siitä lähtien, kun opettelin noin kuusivuotiaana itsekseni lukemaan. Sen jälkeen minusta tuli Helsingin Käpylän kirjaston uskollinen asiakas. Luin melkein jatkuvasti aamusta iltaan. Kouluun oli kuitenkin tietysti mentävä siinä välissä. Lainasin kirjastosta melkein päivittäin täydet neljä kirjaa, joka siihen aikaan oli sallittu maksimi kerrallaan. Luin nopeasti lastenosaston kirjatarjonnan lävitse ja koska en päässyt ikäni vuoksi ( joskus todella on ollut tällaisia rajoituksia! )aikuisten puolelle, aloitin taas lukemani lasten ja nuortenkirjat alusta. Lapsuudenkodissani arvostettiin kirjoja ja lukemista, eikä milloinkaan moitittu liiasta kirjoihin uppoutumisesta. Kaikkihan meillä lukivat.
Olen myös harrastanut kouluajoista lähtien kirjoittamista. Se on aina ollut minulle luontaisin tapa ilmaista itseäni.
Luen nykyjään edelleen paljon ja monenlaista kirjallisuutta. Eniten pidän kirjoista, joissa on oikea kunnon tarina ja kiinnostavat, rakastettavat henkilöt. Olen aina pitänyt erityisesti historiallisista romaaneista. Minulla oli aikoinaan koulussa historian opettaja, joka oli aivan loistava kertoja. Hänen kertomanaan historia alkoi todella elää. Huomasin silloin, että esimerkiksi vanhat antiikin tapahtumat ovat mitä jännittävimpiä kirjojen aiheita. Ne kertomukset kiehtoivat mieltäni ja mielikuvitustani.
Lempikirjailijani on Mika Waltari ja hänen kirjoittamansa Sinuhe egyptiläinen on lempikirjani. Siihen on vaikuttanut varmaankin paitsi Waltarin runollinen kieli myös se, että minua on aina kiinnostanut vanhan Egyptin historia ja kulttuuri.
Kaari Utrion kirjoista pidän myös kovasti. Hän kirjoittaa ammattitaitoisesti hyviä historiallisia lukuromaaneja. Sain ilon olla kuuntelijana luennolla, jonka hän piti vuoden 2000 toukokuussa Suuren Suomalaisen Kirjakerhon juhlaristeilyllä. Luennon aiheena oli Me paratiisin lapset. Kaari Utrio vertaili siinä realistisesti keskiajan naisen elämää nykynaisen elämään. Me voimme totisesti nyt uuden vuosituhannen alussa pitää itseämme paratiisin lapsina! Kaari on loistava ja mukaansatempaava luennoitsijanakin.
Kirsti Manninen on myös ihailtava ja tuottelias kirjailija. Hän on kirjoittanut paljon ihan mukavia kirjoja Enni Mustosen nimellä, lisäksi ainakin dekkareita ja tv-käsikirjoituksia. Olen huomannut, että myös hän on tehnyt paljon tutkimustyötä romaaniensa pohjaksi. Hän tietää ja kuvaa oikeita yksityiskohtia.
Olen kerännyt tähän alapuolelle listaa lukemistani kirjoista, joista olen pitänyt. Niitä voin hyvin suositella muillekin. Tässä ei kylläkään ole kuin pieni osa lempikirjoistani, koska nämä ovat pääasiassa vasta viime vuosien lukukokemuksia. Eivät kuitenkaan kaikki. Jotkut luin jo teini-ikäisenä tai aikaisemmin.
Yllättävän monesta listani kirjasta on tehty elokuvia ja/tai tv-sarjoja.


Kirjoja minun mieleeni

Adams, Richard
Ruohometsän kansa
Esikkojen aika oli ohi. Metsän laidassa näkyi vanhalle aidalle ja pensaikkoiselle ojalle viettävässä rinteessä tammien alla sinijuurien välissä jokunen häipyvä vaaleankeltainen läikkä. Aidan toisella puolella kohoava osa niittyä oli täynnä kaniininkoloja. Näin alkaa tämä hurmaavan jännittävä kirja pienestä kaniiniyhdyskunnasta Englannin maaseudulla. Pähkinä, Mansikka, Voikukka, Viikka, Vatukka ja muut kaniinit seikkailevat tässä kaikenikäisille tarkoitetussa koko perheen kirjassa. Kirjasta on tehty piirretty elokuva.

Ahola, Suvi
Koko suku keittiössä
Kirjoituksia ruoasta, perheestä ja muistamisesta.
Aivan ihastuttava ja lämminhenkinen muistelmakirja, jossa on myös mukavia ruokaohjeita.

Alvtegen, Karin
Tuntematon
Psykologinen ja jännittävä nuoren naisen selviytymistarina.

Austen, Jane
Ylpeys ja ennakkoluulo
Kirjan voi lukea ihan viihteellisenäkin, mutta kyllä sieltä taka-ajatuksena löytää Austenin ajan epäkohtia, jotka hän tuo tarkkanäköisesti esille. Kirja kertoo nokkelasanaisesta, itsepäisestä Elizabethistä sekä hurmaavasta, ylpeästä Mr. Darcysta ja tietysti myös ajan ennakkoluuloista. Kirjan perusteella on tehty hieno tv-sarja.

Bach, Richard
Lokki Joonatan
Joonatan on nuori lokki, joka opettelee lentämään, käyttämään omia siipiään. Kirja auttaa ihmistäkin vapautumaan, löytämään itsensä ja omat vahvuutensa. Kirja on omistettu lokki Joonatanille, joka elää meissä kaikissa.

Oi ihana toukokuu

Bates, H.E.
Oi ihana toukokuu
Aurinkoinen hyvän tuulen kirja Larkinin värikkäästä ja kovaäänisestä perheestä, jonka kanssa aika ei todellakaan käy pitkäksi. Tästäkin kirjasta on tehty tv-sarja.

Bronté, Emily
Humiseva harju
Emily Bronté (1818-1848 ) kirjoitti Humisevan harjun vuonna 1847. Se on intohimoinen tarina Yorkshiren nummilta. Kirjasta on tehty ainakin elokuva.

Brown, Dan
Da Vinci-koodi
Enkelit ja demonit
Meteoriitti
Pitihän Da Vinci-koodi-bestselleri lukea, että tietäisin, mistä niin kovasti puhuttiin sen ilmestymisen aikaan. Minua viehättivät erityisesti erilaiset detaljitiedot maalauksista ja taiteesta yleensäkin. Se olikin ihan luettava kirja.

Chang, Jung
Villijoutsenet
Tämä kirja on yksi mielenkiintoisimmista ja koskettavimmista kirjoista, mitä olen lukenut. Se kertoo tositarinan kolmen naisen, isoäidin, tyttären ja tyttärentyttären, elämästä 1900-luvun muuttuvassa Kiinassa.

Chase-Riboud, Barbara
Orjatar
Tämä Yhdysvaltojen presidentti Thomas Jeffersonin ja hänen vaaleaihoisen orjattarensa Sally Hemingsin kielletty rakkaustarina on mielenkiintoinen näkökulma orjakysymykseen. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun loppuun ja 1800-luvun alkupuolelle.

Christie, Agatha
Kaikki dekkarit
Kun tarttuu johonkin Agatha Christien ( 1891-1976 ) dekkariin, tietää saavansa, mitä odottaakin. Karismaattinen belgialainen Hercule Poirot tai herttainen neiti Marple selvittävät rikokset tyylikkäästi ilman suurempaa meteliä. Lukuisista Agathan teoksista on tehty elokuvia ja tv-sarjoja.

Cleveland, Amory
Kissa, joka tuli jouluksi kotiin
Todellinen kissanystävän toivekirja! Surkean laiha, likainen kissa pelastetaan jouluaattona eräältä New Yorkin lumiselta kujalta. Se on äärettömän arka ja pelokas. Tehtävä vaikuttaa toivottomalta, mutta Amory haluaa saada sen luottamaan ihmisiin. Mitä sitten tapahtuu? Kirja kertoo sen niin, että sitä lukiessaan saa sekä itkeä että nauraa.

Conroy, Pat
Vuorovetten prinssi
Kolmen sisaruksen tarina Yhdysvaltojen syvästä etelästä. Kertomus on saanut virikkeitä kirjailijan omasta lapsuudesta, ja siinä liikutaan hänen syntymäkotiseudullaan. Kirjassa kuvataan kaiken nielevää rakkautta, se on hurja ja alkuvoimaisen väkevä, mutta samalla haikea. Kirjasta on tehty elokuva.

Dahl, Roald
Rakkaani, kyyhkyläiseni
Uskomattoman herkullisia ja teräviä jännitysnovelleja.

Deane, Seamus
Lukuhetkiä pimeässä
Lukuisia palkintoja saanut kirja kertoo Pohjois-Irlannissa asuvasta katolisesta perheestä pienen pojan silmin katsottuna. Perheen kipeät salaisuudet kietoutuvat kahtia jaetun Irlannin levottomuuksiin.

Doctorow, E.L.
Maailmannäyttely
Maailmannäyttely kuuluu ehdottomiin lempikirjoihini. Se kertoo nuoresta pojasta 1930-luvun New Yorkissa, hänen maailmastaan ja kehityksestään. Tämä oli ensimmäinen kirja, jonka olen Doctorowilta lukenut. Aion nyt lukea kaikki hänen muutkin teoksensa.

Dumas, Alexandre
Kolme muskettisoturia
Monte Criston kreivi
Koska pidän historiallisista lukuromaaneista, ovat nämä molemmat Alexandre Dumas vanhemman teokset itseoikeutetusti tällä listallani. Molemmat ovat maailmankirjallisuuden klassikkoja, niistä on tehty lukuisia elokuvasovituksia ja tv-sarjoja. Kolmessa muskettisoturissa seikkailevat nuori gascognelainen d'Artagnan sekä kuninkaan muskettisoturit Athos, Porthos ja Aramis kardinaali Richelieun Ranskassa. Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta!
Monte-Criston kreivi on jännittävä tarina nuoresta Edmond Dantesista, salajuonista ja tietysti rakkaudesta. Molemmista kirjoista on tehty sekä elokuvia että tv-sarjoja.

Forssell, Kyllikki; Kinnunen, Raila
Suurella näyttämöllä
Erittäin mielenkiintoinen muistelmateos. Näyttelijä Kyllikki Forssell kertoo elämästään, rooleistaan ja työtovereistaan. Verratonta kulttuurihistoriaa. Pidin tästä lukukokemuksesta todella paljon.

García Márquez, Gabriel
Sadan vuoden yksinäisyys
Elää kertoakseen
Elää kertoakseen (2002) on kirjailijan muistelmateoksen ensimmäinen osa, joka ulottuu kirjailijan syntymästä vuonna 1927 aina 1950-luvulle asti. Kirja on erittäin kiinnostavaa ja koskettavaa luettavaa. Odotan innolla trilogian seuraavaa osaa.
Sadan vuoden yksinäisyys (1967) on vuonna 1982 Nobelin palkinnon saaneen tekijänsä pääteos. Sen tapahtumat sijoittuvat Kolumbiaan Etelä-Amerikkaan.

Graves, Robert
Minä Claudius
Taas yksi näitä rakkaita historiallisia romaaneja. Se kertoo rammasta, älykkäästä Claudiuksesta, josta tulee yllättäen keisari, vaikka ei olisi sitä itse halunnutkaan. Jännittävä kirja on täynnä juonitteluja ja valtataistelua vanhassa Roomassa. Kirjasta on tehty myös tv-sarja.

Gulik, Robert
Kaulanauha ja kalebassi
Temppelin aave
Punainen paviljonki
ym. dekkarit

Erittäin kiinnostavia ja taatusti erilaisia, hyvin tavanomaisista poikkeavia rikostutkimusromaaneja, jotka ovat ilmestyneet WSOY:n Sapo-sarjassa. Päähenkilönä on Poo-yangin piirituomari Dee Jen-djieh, taitava rikostutkija, joka myöhemmin hoitaa myös korkeimman oikeuden puheenjohtajan virkaa. Apulaisinaan hänellä ovat neuvokkaat keisarillisen kaartin komentajat Ma Joong ja Chiao Tai. Tapahtumat sijoittuvat T'ang-dynastian aikaiseen Kiinaan, noin vuosiin 630-700 jKr.

Haley, Alex
Juuret
Kunta Kinte ryöstetään kotikylästään Afrikasta, kuljetetaan Yhdysvaltoihin ja myydään orjaksi. Hänestä tulee Alex Haleyn suvun kantaisä. Upea kirja juurten etsimisestä ja orjien kohtaloista, joka todella järkyttää ja puhuttelee lukijaansa. Kirjasta on tehty laaja korkeatasoinen tv-sarja.

Hasek, Jaroslav
Kunnon sotamies Svejk maailmansodassa
Suuri aika vaatii suuria ihmisiä. On tuntemattomia sankareita, vaatimattomia, vailla Napoleonin mainetta ja kunniaa. Jos perehtyisimme heidän luonteeseensa, se jättäisi varjoonsa itsensä Aleksanteri Suurenkin maineen. Tänä päivänä voitte Prahan kaduilla kohdata nukkavierun miehen, joka ei itsekään tiedä, mitä uudet suuret aikakaudet historiassa merkitsevät. Hän menee konstailematta menojaan, ei vaivaa ketään, eivätkä häntäkään vaivaa haastattelunkipeät lehtimiehet. Jos kysytte hänen nimeään, hän vastaisi teille koruttoman suorasukaisesti: "Minä olen Svejk...". Näin alkaa tämä mainio kirja kunnon sotamies Svejkistä, jolla on ilmiömäinen taito ärsyttää virkavaltaa. Hän peittää piikkinsä ovelasti yksinkertaisuuden kaapuun ja rakentaa siitä ympärilleen suojaavan panssarin. Hän tölväisee aina sopivasti ja esittää "tyhmiä" kysymyksiä. Satiirinen mestariteos. Ja tietysti tästäkin kirjasta on tehty elokuvia ja tv-sarjoja.

Hedin, Sven
Elämäni tutkimusmatkailijana
Minulle suositeltiin luettavaksi tätä kirjaa ja sain onneksi sen hankittua antikvariaatista puoli vuotta odoteltuani. Sitä kannatti odottaa! Ruotsalaisesta Sven Hedinistä piti tulla naparetkeilijä, mutta hänestä tulikin tutkimusmatkailija Aasiaan. Vuonna 1885 hän matkasi ensimmäisen kerran tuolle suurelle mantereelle. Kirja on äärimmäisen mielenkiintoinen ja jännittävä ja lisäksi todella hyvin kirjoitettu ja suomennettu. On henkeä salpaavaa lukea Hedinin monista retkistä, vaarallisista aavikoiden ylityksistä ja kapeista vuoren solista. Olosuhteet, kulkuneuvot ja varusteet olivat "hieman" toisenlaiset kuin nykyaikana. Ei ollut esimerkiksi kännyköitä, millä pyytää apua, kun vesi loppui aavikolla. Todella suositeltava kirja.

Herriot, James
Kaikenkarvaiset ystäväni
Ystävistäni hellyydellä
Rakkaimmat ystäväni
Eläinlääkäri lennossa
Kaiken iloisen ja kauniin, kaikki olennot, suuret ja pienet, kaiken viisaan ja ihmeellisen, sen kaiken Jumala loi (Cecil Frances Alexander).
Kaikki Herriotin kirjat ovat aivan ihania kuvauksia Englannista Yorkshiren nummiylängöiltä ja laaksoista. Herriot tulee sinne vastavalmistuneena eläinlääkärinä mainion Siegfriedin apulaiseksi ja kohtaa persoonallisia eläimiä ja vielä persoonallisempia ihmisiä. Kaikenkaikkiaan oikeita hyvän mielen lukukokemuksia. Kirjoista on tehty mainio tv-sarja nimellä Kaikenkarvaiset ystäväni.

Hosseini, Khaled
Tuhat loistavaa aurinkoa
Tämä kirja on oikea helmi, parhaita lukemiani kirjoja! Todella hieno, koskettava, järkyttävä, mutta samalla toivoa herättävä kertomus kahden naisen elämästä Afganistanissa. Se muistutti ajattelemaan monenlaisia asioita elämästä oman piirimme ulkopuolelta.

Huovinen, Veikko
Kasinomies Tom
Kertomus Tom Johanssonista, kasinotalouden ajan keinottelijasta tarkkasilmäisen naapurin, entisen taideopiskelijan näkökulmasta. Aivan hykerryttävän satiirinen veijaritarina!

Irving, John
Kaikki isäni hotellit
Leski vuoden verran
Tuulesta temmattu tyttöystävä
Leski vuoden verran on John Irvingin uusin kirja. Siinä on päähenkilönä nainen, kirjailija, ja muutamat muutkin keskeiset henkilöt ovat myös kirjailijoita, joten kirjoittaminen on keskeisellä sijalla. Kirja on koskettava, mutta myös hauska tarina surusta ja rakkaudesta, erosta ja torjunnasta, rikoksesta ja todistajan etsimisestä.
Lukiessani Tuulesta temmattua tyttöystävää en ollut alkuun ihan varma, pidänkö siitä paljonkaan. Varsinkin alun pitkät painikuvaukset olivat ensin pitkästyttäviä, sillä en ole erikoisen ihastunut painista. Tosin sekin alkoi muuttua kiinnostavammaksi, kun kirja eteni. John Irving on itse harrastanut koko nuoruutensa painia ja osaa kirjoittaa siitä omakohtaisten kokemusten kautta. Kirjassa on toki paljon muutakin kuin painia. Irving kertoo värikkäästi muistakin elämänvaiheistaan sekä kohtaamistaan jännittävistä ihmisistä. Aivan ihana oli kuvaus tapaamisesta lentokoneessa Thomas Mannin tyttären kanssa ja mitä siitä sitten seurasi.

Ishiguro, Kazuo
Pitkän päivän ilta
Ilmestynyt Suomessa Tammen Keltaisessa Kirjastossa. Kertoo englantilaisen hovimestarin tarinan hänen muistojensa kautta. Kirja kuvaa mestarillisesti täydellistä velvollisuudentuntoa, uhrautuvuutta, luhistuneita ihanteita, mutta myös rakkautta. Parhaita lukemiani kirjoja, joka antoi pitkäksi ajaksi pohdittavaa. Kazuo Ishiguro on saanut kirjasta Booker-palkinnon vuonna 1989. Kirjasta on tehty myös erittäin hyvä elokuva.

Istanmäki, Sisko
Liian paksu perhoseksi
Taitavasti kirjoitettu tarina suurikokoisesta Kaisusta, joka tulee hintelälle kauppiaalle myymäläapulaiseksi Ruutinojan sekatavaraan. Kauppiaalla on hirviömäinen äiti ja hienosteleva sisar, jotka käyttävät häntä häikäilemättä hyväkseen. Kaisupa ei vastaan sanomatta tätä hyväksy, vaan panee asiat uuteen järjestykseen. Tästä mainiosta kirjasta on tehty näytelmäsovitukset sekä televisiolle että teatteriin.

Joyce, James
Dublinilaisia
Mestarillisia novelleja, tarkkoja ja herkullisia ihmiskuvauksia. Nämä novellit saivat laajemmankin merkityksen. Mietiskelin niitä jälkeenpäin ja aprikoin, millä muulla tavalla ihmiset olisivat voineet toimia. Hieno kirja.

Karjalainen, Elina
Tärisevä enkeli ja muita juttuja
Elina Karjalainen tarinoi erilaisista elämän ilmiöistä hersyvästi ja mukaansatempaavasti. Hän kuvaa myös lasten maailmaa todellisella lämmöllä. Varsinkin nimitarina Tärisevä enkeli liikutti minua kyyneliin asti.

Kaye, M.M.
Kaukaiset paviljongit
Mahtava ja eksoottinen tarina Aasiasta. Kirjasta on tehty tv-sarja.

Kim, Helen
Pitkä sadekausi
Omaelämäkerrallinen, herkkä romaani eteläkorealaisen perheen arkipäivästä. Kertojana on 11-vuotias tyttö, Chung-hi. Kirja kertoo kiinnostavasti perheen ja suvun murroksesta.

Krohn, Inari
Muusa kirjahyllyssä
Mukava muistelmateos Inari Krohnin lapsuuden ajalta 1950-luvun Helsingissä.

Krohn, Leena
Tainaron
Oofirin kultaa
Älyllisiä fantasiaromaaneja. Kirjeitä oudoilta olennoilta, oudoista paikoista.

Krüger, Kobie
Riistanvartijan perhe
Ihanista ihanin muistelmateos Afrikasta. Lämmin, humoristisesti kirjoitettu ja erittäin liikuttava tositarina luonnonpuiston riistanvartijan perheen elämästä. Rakastuin suinpäin orpoon Leo-leijonaan, joka tuli perheeseen kolmen päivän ikäisenä ja vietti koko lapsuus- ja nuoruusikänsä ihmisten hoivissa. Se oli ihastuttava riiviö. En ole ikinä vuodattanut niin vuolaasti kyyneliä kuin Leon tarinaa lukiessa. Niin paljon se vetosi tunteisiini.

Kundera, Milan
Olemisen sietämätön keveys
Neljän erilaisen ihmisen kohtalot kietoutuvat toisiinsa kaleidoskoopin tavoin. Tästäkin kirjasta on tehty elokuva.

Lang, Maria
Dekkarit
Ruotsalainen Maria Lang on kirjoittanut kymmeniä dekkareita, jotka ovat jollakin tavalla kiireettömiä ja rauhallisesti eteneviä, vaikka ovatkin dekkareita. Kirjojen sankari on komisario Christer Wijk.

Laxness, Halldor
Salka Valka
Kirja kertoo pienestä, surkeasta islantilaisesta kalastajakylästä vuonon rannalla. Sinne tulee äitinsä kanssa pieni tyttö, nimeltään Salka Valka. Tarina suuresta rakkaudesta, velvollisuudesta ja elämänviisaudesta. Salka Valka on muistaakseni myös filmattu.

Leon, Donna
Kuolema oopperassa
Ihanan sympaattinen komisario Guido Brunetti ratkoo maailmankuulun kapellimestarin myrkytyksen mysteeriä. Tapahtumia ympäröi kaunis Venetsia vanhoine rakennuksineen, kanavineen ja aukioineen. Tulee sellainen tunne, että lukijana itse kulkisi siellä mukana, niin aidosti kaikki on kuvattu. Kirjassa on hiljaista, satiirista huumoria ja henkilöhahmot ovat kiinnostavia. Todella hyvä dekkari!

Lewycka, Marina
Traktorien lyhyt historia ukrainaksi

Lindqvist, Herman
Historien om Sverige
Från Istid till Framtid. Äänikirja. Lukijana Stephan Karlsén

Linna, Väinö
Täällä Pohjantähden alla 1-3
Jokaisen kodin perusteos. Väkevä kuvaus Suomesta ja suomalaisuudesta, talonpojista ja torppareista sekä kansalaissodasta. Teoksesta on tehty elokuva ja tv-sarja.

Makine, Andreï
Venäläisiä unelmia
Taiturimainen kuvaus kolmesta pienessä siperialaiskylässä asuvasta pojasta, Dimitristä, Samuraista ja Utkinista. He kaipaavat kauneutta ja romantiikkaa ja unelmoivat paremmasta elämästä. Sitten kaupunkiin tulee länsimainen elokuva, joka muuttaa koko heidän elämänsä perusteellisesti.

Mankell, Henning
Palomuuri
Rikosromaani, jossa on realistista ja tiheää kerrontaa. Mankellin kirjat ovat laatutavaraa.

Manninen, Kirsti ja Onttonen, Markku
Kun taivas repeää
Ensin oli tv-sarja ja sitten tuli tämä kirja siitä. Katsoin sarjan ja ajattelin, ettei sitten välttämättä tule luettua kirjaa, kun tarina on jo tuttu. Onneksi kuitenkin luin, koska kirja on hyvä ja antaa kuitenkin toisenlaista ulottuvuutta.

Martinson, Harry
Aniara
Mahtava avaruuseepos ja runoelma , joka liikkuu useissa eri tasoissa. Kauniin traaginen kertomus avaruusaluksella pakenevista Maan asukkaista. Siitä on todella kauan, kun olen tämän lukenut, mutta se on jäänyt mieleen. Harry Martinson sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1974.

Mayle, Peter
Vuosi Provencessa
Provence nyt ja aina

Ihania kirjoja Etelä-Ranskaan Provenceen muuttaneesta englantilaisesta entisestä matkatoimiston johtajasta, sittemmin kirjailijasta, ja hänen vaimostaan sekä heidän alkuun haparoivista kontakteistaan pikku kylän paikallisiin asukkaisiin. Nämä ovatkin vallan rakastettavan herkullisia tyyppejä ja sopeutumista riittää. Varsinkin silloin, kun muurarit ja putkimiehet tekevät kirjailijan 200 vuotta vanhassa talossa remonttia verkkaiseen tahtiinsa. Aurinkoisia ja humoristisia kirjoja, joista pidän kovasti, varsinkin kun Ranska kuuluu lempimaihini. Kirjoista on tehty myös mainio tv-sarja.

McCourt, Frank
Seitsemännen portaan enkeli
Amerikan ihmemaassa
Liitupölyä
Seitsemännen portaan enkeli on omaelämänkerrallinen kuvaus kurjaakin kurjemmasta irlantilaisesta lapsuudesta kerrottuna huumorin pilke silmäkulmassa. Surkeudestaan huolimatta aivan ihastuttava kirja! Minun listassani se menee kirkkaasti kolmannelle sijalle Sinuhen ja Maailmannäyttelyn jälkeen. Tämä kirja on palkittu Pulitzer-palkinnolla ja se on saanut Yhdysvaltojen kriitikkojen palkinnon. Time-lehti on nimennyt sen vuoden parhaaksi tietokirjaksi. Seitsemännen portaan enkelistä on tehty myös elokuva.
Amerikan ihmemaassa on jatkoa Frankin elämäntarinaan. Siinä hän kertoo värikkäistä vaiheistaan Amerikkaan muuton jälkeen.

McCullough, Colleen
Okalinnut
Suuri australialainen sukuromaani 1900-luvun alusta 1970-luvulle asti. Kertomus suvun kolmesta vahvasta naisesta lammasfarmilla, katolisesta papista, vallasta ja intohimoisesta rakkaudesta. Kirjasta on tehty tv-sarja.

McEwan, Ian
Lauantai

McNeill, J.R. ja McNeill, William
Verkottunut ihmiskunta
Yleiskatsaus maailmanhistoriaan. Mielenkiintoisin ja paras historiaa käsittelevä kirja, jonka olen koskaan lukenut. Käsittää ihmiskunnan koko historian lähtien kahdentoista tuhannen vuoden takaa. Mahtava kirja, johon haluan palata mahdollisimman pian uudelleen.
Sivilisaatiohistoria-sarjaa.

Milne, A.A.
Nalle Puh
Nalle Puh rakentaa talon
Puolen hehtaarin metsän asukkaat Nalle Puh (eli Karhu, Jolla On Hyvin Pienet Aivot), Aasi Ihaa, Nasu, Kani, Kengu ja Pikku Ruu. Nämä ovat Risto Reippaan ystäviä, joiden filosofia puree myös aikuisiin kaikkialla maailmassa. Ihaa on kaikessa humoristisessa pessimistisyydessään minun suosikkini: "Olisi pitänyt arvata", sanoi Ihaa. "Loppujen lopuksi ei ole aihetta valittaa. Minulla on ystäväni. Vasta eilen joku puhui minulle. Ja viime viikolla - vai oliko se edellisellä - Kani törmäsi minuun ja sanoi: "Voi harmi!" Se on sitä Seuraelämää. Aina sattuu ja tapahtuu."
Nalle Puhista on tehty lukemattomia piirrosfilmejä. Ne ovat lähinnä Disney-studioiden käsialaa.

Moberg, Vilhelm
Maastamuuttajat (Utvandrarna, 1949)
Kirja käsittelee siirtolaisuutta Ruotsista, Ljuderin pitäjästä, Pohjois-Amerikkaan 1800-luvulla. Ruotsissa oli köyhyyttä ja katovuodet koettelivat ankarasti talonpoikia. Niinpä lähdettiin perheittäin valtameren taakse etsimään uutta tulevaisuutta. Tv-sarja.

Morrison, Toni
Minun kansani, minun rakkaani
Kerrassaan upea lukukokemus! Nobel-kirjailija Toni Morrison kertoo koskettavasti Yhdysvaltojen mustien orjien elämästä 1800-luvulla. Kirjailija sai tästä romaanistaan Pulitzer-palkinnon vuonna 1988.

Mäkelä, Juhani
Satunnainen Matkailija lemmenlaivalla ja muita kertomuksia
Satunnainen Matkailija matkustaa taas
Satunnainen Matkailija paratiisisaarilla
Pääasiassa pääkaupunki. Pakinoita ja satiireja Helsingistä

Paasilinna, Arto
Jäniksen vuosi
Mies ja hänen jäniksensä jättävät taakseen meluisan ja vaativan maailman ja lähtevät etsimään toisenlaista elämää. Haikeanhauska veijariromaani. Tehty myös elokuvaksi.

Petäistö, Helena
Ranskalaiset korot
Kattava kuvaus ihanasta Ranskasta ja ranskalaisesta elämänmenosta. Informatiivinen ja samalla myös loistavalla huumorilla hyvin kirjoitettu kirja. Antaa paljon tietoa ranskalaisista, on oikeastaan käyttöohje, jolla tulee paremmin toimeen heidän kanssaan.

Piha, Kirsi
Medicien naapurissa
Pieni kirja Italiasta. Hykerryttävän hauska ja viihdyttävä pieni matka Italiaan ja italialaiseen elämänmenoon. Espresson mittaisia havaintoja niinkuin kirjan esittelyssäkin sanotaan. Ne ovat juuri sopivan mittaisia tuomaan olennaisen esiin. Suosittelen lämpimästi!

Päätalo, Kalle
Iijoki-sarja
Kalle Päätalo on tehnyt valtavan kulttuuriteon kirjoittaessaan omaelämänkerrallisen Iijoki-kirjasarjansa. Se on kuvaus kovasta ja ahkerasta työstä, maaseudusta ja kaupungistakin, tavallisten ihmisten elämästä Suomessa vuosikymmenien ajan. Kun olin lukenut sarjan ensimmäisen osan Huonemiehen pojan, halusin tietää lisää ja sittenhän oli pakko lukea kaikki muutkin osat. Ne ovat melko hitaasti eteneviä, mutta merkillisen kiehtovia ja tempaavat kertakaikkiaan mukaansa. Syksyllä 1998 ilmestyi sarjan viimeinen osa, Pölhökanto Iijoen törmässä, jossa seurataan Kallen vaiheita kirjailijana. Iijoki-sarjasta on tehty elokuvia ja näytelmiä.

Pöysti, Lasse
Lassen oppivuodet
Jalat maahan
Pallo maton alla
Erittäin kiinnostavaa kerrontaa Lasse Pöystin lapsuudesta, nuoruudesta, elokuva-urasta ja lopulta elämäntyöstä teatterin parissa. Suomalaista teatterihistoriaa.

Rasa, Risto
Tuhat purjetta
Tuhat purjetta on kokoomateos Risto Rasan runokokoelmista, joka sisältää myös ennen julkaisemattomia runoja.

Rowling, J.K.
Harry Potter ja viisasten kivi
Kyllähän tämä ihan kiehtova lukukokemus oli aikuisellekin. Rowling hallitsee viehättävän ja jännittävän tarinankerronnan.

Saint-Exupéry de, Antoine
Pikku prinssi
Tätä kirjaa ei voi koskaan kehua kylliksi. Se on täynnä elämänviisautta ja viattomuutta. Se on tarina pienestä prinssistä, joka tulee tähdistä ja lentäjästä, joka tekee hätälaskun Saharaan sekä heidän keskusteluistaan. Ihana kirja! Minulla on Pikku prinssistä myös englannin- ja ranskankieliset versiot. Pikku prinssistäkin on tehty ainakin pieni ooppera sekä animaatioelokuva.

Setterfield, Diane
Kolmastoista kertomus
Salaperäinen, ihana kirja kirjoista, erikoisesta kirjailijasta ja tummista salaisuuksista vanhassa englantilaisessa talossa. Se vei mukanaan heti ensimmäisestä luvusta lähtien. Tämä kirja piti lukea nopeasti loppuun, vaikka sen lumosta olikin sitten vaikea luopua.

Shakespeare, William
Romeo ja Julia
Vuosituhannen suurimman näytelmäkirjailijan ja runoilijan William Shakespearen ( 1564-1616 ) Romeo ja Julia on maailmankuulu tarina näytelmän muodossa Veronan nuorista rakastavaisista, jotka saavat kokea lyhyen onnen ennen vääjäämätöntä tuhoa. Romeo ja Julia-teema on yksi niistä perusteemoista, joita kirjailijat kaikkialla käyttävät erilaisina versioina omissa tuotannoissaan. Näytelmästä on tehty myös useita elokuvaversioita.
Venäläinen säveltäjä Pjotr Tsaikovski on säveltänyt alkusoittofantasian nimeltä Romeo ja Julia.

Shellabarger, Samuel
Loistava Orsini (Prince of Foxes, 1958)
Historiallinen veijariromaani Italiasta, Borgioiden ajalta. Tämä tarina ilmestyi jatkokertomuksena jossakin lehdessä, ja äitini oli leikannut osat talteen. Niistä luin sen ensimmäisen kerran hyvin nuorena. Kun myöhemmin löysin kirjan alennusmyynnistä, ostin sen heti itselleni ja luin sitten uudelleen.

Simenon, Georges
Komisario Maigret-kirjat
Ranskalainen Simenon tunnetaan kirjailijana parhaiten juuri komisario Maigret-kirjoistaan. Niitä hän onkin kirjoittanut lukuisia. Maigret suorittaa tutkimuksiaan mietiskellen ja psykologisesti pohdiskellen. Hän on nautiskelija ja lasi viiniäkin maistuu kesken tutkimusten. Tv-sarjoja ja elokuvia.

Sjögren, Vivi-Ann
Andalusian karkea suola
Elämää pitempi matka
Saharan aamut ja illat
Kissan kasvot ja Lassen kioski
Pidän erityisesti Vivi-Ann Sjögrenin tyylistä kirjoittaa. Hänen sujuvaa tekstiään on ilo lukea.

Smith, Wilbur
Joen jumala
Kätketyn haudan arvoitus
Joen jumala kuuluu kirjoihin, joiden ei soisi milloinkaan loppuvan. Sitä oli ennakkomainonnassa verrattu Sinuheen ja siksi halusin lukea sen. Kirja on kuitenkin aivan erilainen kuin Sinuhe ja kertoo ihan toisesta ajastakin. Tartuin siihen melko ennakkoluuloisena, mutta pian se tempaisi minut kokonaan mukaansa. Se kertoo muinaisesta Egyptistä, faraoista, orjista, eunukeista ajalta noin 1780 eKr. Henkeäsalpaavan jännittävän tarinan ohella kirjassa on tietoa sen ajan egyptiläisten oloista ja elämästä.
Kätketyn haudan arvoitus on tavallaan jatkoa Joen jumalalle, mutta sen jännittävät tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan. Kaikki alkaa siitä, kun erään hautakammion kätköstä löytyy ikivanhoja papyrusrullia. Wilbur Smith on todellinen tarinankerronnan mestari. Koskahan näistä tulee elokuvaversiot? Ne sopisivat siihen hyvin.

Soininvaara, Osmo
Fillarilla Nizzaan
Tämä oli todella kiva lukukokemus. Kirjaa ei ollut malttaa laskea kädestään, vaan aina halusi jatkaa lukemista ja katsoa, miten Osmo seuraavasta matkaosuudesta selviää. Teräviä havaintoja matkan varrella olevien maiden oloista ja vertailuja Suomen vastaaviin. Sain myös paljon uutta tietoa erilaisista asioista, syistä ja seurauksista.

Steinbeck, John
Eedenistä itään
Torstai on toivoa täynnä
Oikutteleva bussi
Matka Charleyn kanssa
Eedenistä itään on kertomus kahden suvun vaiheista Kaliforniassa. Hyvyyden ja pahuuden vastavoimat kohtaavat tässä kirjassa.
Torstai on toivoa täynnä on veijaritarina pienen kaupungin elämänmenosta. Kaupunkilaiset miettivät, miten piristää sinne palannutta masentunutta Tohtoria.
Oikuttelevassa bussissa on kerätty yhteen muutamia, aluksi toisilleen vieraita, mielenkiintoisia ihmistyyppejä, joita John Steinbeck (1902-1968 ) kuvaa mestarillisen humoristisesti.
Matka Charleyn kanssa taas kertoo, miten kirjailija tunsi mielensä vetävän maantielle, ja niinpä hän lähtee ranskalaisen puudelinsa, Charleyn, kanssa kiertämään Yhdysvaltoja kuorma-autolla. Matkallaan hän näkee ja kokee kaikenlaista ja tapaa tietenkin kiinnostavia ihmisiä ja ilmiöitä. Monista Steinbeckin kirjoista on tehty myös elokuvia.

Mustat kalat

Tenhunen, Eeva
Mustat kalat
Eeva Tenhusen ensimmäinen salapoliisiromaani. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kesäiseen Olavinlinnaan. Minusta tämä on erittäin hyvä ja uskottava suomalainen dekkari.

Topelius, Zacharias
Välskärin kertomuksia 1-3
Luin Välskärin kertomukset ollessani vähän toisella kymmenellä. Se kiehtoi minua tavattomasti. Onhan se suuri suomalainen historiallinen romaani. Siinä on kuninkaita, uljaita sotilaita, pappeja, talonpoikia ja aatelisia. On Perttilät ja Larssonit. On katala isä Hieronymus ja ihana neiti Regina von Emmeritz. Vanhan painoksen kuvituksen ovat tehneet Albert Edelfelt ja Carl Larsson. Olen nähnyt Välskärin kertomuksista näytelmäversion SYK:ssa.

Tyler, Anne
Onnellinen matkamies
Päivällinen Koti-Ikävän ravintolassa
Hengitysharjoituksia
Amerikan lapset
Onnellinen matkamies oli ensimmäinen kirja, jonka luin Anne Tylerilta. Tämän ensikokemuksen perusteella hän vaikutti mielestäni varsin kiinnostavalta kertojalta. Kirjan päähenkilö on melkoisen väritön keski-ikäinen mies, joka työkseen kirjoittaa matkakirjoja kiireisille liikemiehille, mutta joka inhoaa matkustamista ja yleensä yllätyksiä ja muutoksia tasaisessa elämässään. Muutoksilta hän ei kuitenkaan voi välttyä. Mukana on aivan ihana henkilögalleria, joka koostuu peräti merkillisistä ihmisistä ja yhdestä pahatapaisesta koirasta.
Päivällinen Koti-Ikävän ravintolassa jatkaa samaa taattua linjaa. Henkilöt ja heidän välisensä suhteet ovat taas melkoisen poikkeuksellisia.
Amerikan lapset kertoo kahdesta perheestä Amerikassa, amerikkalaisesta ja amerikaniranilaisesta, joihin molempiin tulee Koreasta samaan aikaan adoptiolapsi. Perheiden välille muodostuu kiinteä yhteys. Kirja valottaa kiehtovasti eri kulttuurien tapoja sekä lasten, vanhempien ja isovanhempien suhteita.

Untinen-Auel, Jean M.
Luolakarhun klaani
Mielenkiintoinen tarina aikojen alusta, ajasta, jolloin ihmiset asuivat vielä luolissa ja mammutit käyskentelivät tasangoilla. Kirja kertoo kauniista Aylasta, hänen kehityksestään ja kasvustaan heimonsa keskellä. Kirjailijalla on suomalaisia esi-isiä.

Utrio, Kaari
Eevan tyttäret
Kalevan tyttäret
Venus, naiskauneuden tarina
Eevan tyttäret on eurooppalaisen naisen, lapsen ja perheen historia esihistorialliselta ajalta teollistumisen aikakauteen asti. Erittäin kiinnostavasti kirjoitettu teos, joka kertoo tavallistenkin ihmisten elämästä.
Kalevan tyttäret valottaa vastaavasti suomalaisen naisen historiaa.
Venus, naiskauneuden tarina kertoo kauneuskäsityksistä kautta aikojen, miten ja miksi on kaunistauduttu ja mitä riskejä siihen on liittynyt.

Waltari, Mika
Sinuhe egyptiläinen
Turms Kuolematon
Mikael Karvajalka
Mikael Hakim
Johannes Angelos
Sinuhe egyptiläinen on minun ehdoton lempikirjani, johon haluan palata aina uudelleen ja uudelleen! Sinuhe pitäisikin mielestäni lukea eri ikäkausina ja aina siitä saa uutta irti. Minusta on todella ihmeellistä, kuinka Waltari on pystynyt kirjoittamaan tämän kirjan käymättä kertaakaan Egyptissä. Kuitenkin hän pystyy loihtimaan eteeni faaraoiden ajan maan, aivan kuin minäkin olisin siellä ja näkisin kaiken niinkuin hän. Samalla siitä löytyy yhtymäkohtia omaan aikaamme. Sinuhen tarina ajoittuu vuosiin 1390-1335 e.Kr. Waltari kirjoitti sen vuonna 1945. Nykyjään se on käännetty 29 kielelle ja se on ilmestynyt kaikissa maanosissa. Se on ollut kaksi vuotta USA:n bestseller-listalla ja siitä on tehty Hollywood-elokuva.(Se ei tosin alkuunkaan vedä vertoja itse kirjalle). "Kaikki palaa ennalleen eikä mitään uutta ole auringon alla eikä ihminen muutu, vaikka hänen vaatteensa muuttuvat ja myös hänen kielensä sanat muuttuvat". Waltarin teksti soljuu Sinuhessa sanomattoman runollisena.
Mikael Karvajalka ja Mikael Hakim ovat myös suuria historiallisia romaaneja. Niissä liikutaan Suomessa ja muussa Euroopassa. Ne ovat jännittäviä ja niissä on rehevää huumoria.
Turms kuolematon on myös käännetty lukemattomille kielille niinkuin edellisetkin. Turms sanoo "Itseäni tutkiakseni kirjoitan tunteakseni itseni. Ensimmäiseksi otan käteeni sileän mustan kiven ja kerron, miten ensimmäisen kerran aavistin itseni sellaisena kuin todella olin enkä vain sellaisena kuin luulin olevani."

Verronen, Maarit
Viimeinen lapsitähti
Kiinnostavia novelleja.

Westö, Kjell
Missä kuljimme kerran
Finlandia-palkittu romaani 1900-luvun alkupuolelta aina 1940-luvulle saakka.

Vonnegut, Kurt
Galapagos
Mielenkiintoinen ja aika järkyttäväkin kuvaus Galapagos-saarilta kaiken jälkeen. Kirjassa on erikoinen näkökulma, mutta pidin siitä silti tai ehkä juuri siksi.

Wreeland, Susan
Sininen neito

Zafón, Carlos Ruiz
Tuulen varjo
Jännittävä, monipolvinen tarina kirjoista ja kadonneesta kirjailijasta. Kirjan kerronta olisi voinut olla vähän tiiviimpää. Nyt se oli paikoitellen jopa pitkästyttävää.


Akateemisen 100 parasta-lista vuodelta 1993


Paluu Seijan kotisivulle

Päivitetty 07.02.2012