Kirjakaappi

Unelmia Lapsuuteni kotitalo sijaitsi Helsingin Puu-Käpylässä, Osmontiellä. Siinä oli ullakko, jossa kaiken muun vinttitavaran joukossa seisoi korkea vanha kaappi. Se oli tummaa kiiltävää puuta ja siinä oli ovet, joissa oli läpinäkymättömät lasiruudut ja messinkiset helat. Ilmeisesti se oli toiminut joskus aikaisemmin vaatekaappina. Sisällä oli hyllyjä, jotka olivat koko syvyydeltään täynnä kirjoja! Kirjat olivat isompien sisarusteni vanhoja lasten- ja nuorten-ym. kirjoja. Tämä kaappi oli minulle todellinen aarteiden kaappi. Luin kaikki siinä olevat kirjat varmaan moneen kertaan, sekä tyttöjen että poikien kirjat. Poikien seikkailukirjat varsinkin olivat tosi jännittäviä. Tyttökirjojen sankarittarien kanssa taas sai sukeltaa sekä raisujen poikatyttöjen että romanttisten runotyttöjen elämään.
Sadepäivät olivat mielestäni parhaita lukupäiviä vintillä. Kaapista saattoi aina valita luettavakseen haluamansa kirjan. Sade ropisi hiljalleen kattoon, ja ullakon sahanpurut tuoksuivat.
Listassani on vain pieni osa aarrekaapin sisällöstä. Nämä tulivat etsimättä heti mieleen.


Pikku naisia

Alcott, Louisa M.
Pikku naisia
Viimevuotiset ystävämme
Tytöistä parhain
Pikku miehiä
Plumfieldin pojat
Kahdeksan serkusta
Kun ruusu puhkeaa
Louisa M.Alcottin teokset kuuluvat klassikoihin, joita useat sukupolvet ovat ahmineet. Pikku naisia taitaa olla näistä tunnetuin ehkä senkin vuoksi, että siitä on tehty ainakin kolme elokuvaversiota. Kirjoittamista harrastava Jo on aina ollut minun suosikkini.
Viimevuotiset ystävämme on jatkoa Pikku naisille.
Kahdeksan serkusta kertoo orvosta Rose-tytöstä ja hänen seitsemästä serkkupojastaan.
Kun ruusu puhkeaa on jatko-osa edelliseen. Kirjasta ei puutu romantiikkaakaan.


Barrie, J.M.
Peter Pan
Peter Pan on poika, joka ei milloinkaan halua kasvaa isoksi. Eräänä iltana hän lennähtää lastenhuoneen ikkunalaudalle ja kutsuu mukaansa seikkailemaan Darlingin perheen lapset, Leenan, Wendyn, Johnin ja Michaelin. Tarinassa ovat mukana Helinä-keiju, Kapteeni Koukku ja muut merirosvot sekä kadonneet pojat Mikä-Mikä-Maassa. Tästä kirjasta otetaan jatkuvasti uusintapainoksia. Se on alunperin kirjoitettu näytelmäksi vuonna 1904.


Kun onni potkaisee

Boo, Sigrid
Kyökin puolella
Kun onni potkaisee
Rakas oma minä
Nämä kirjat kuuluvat WSOY:n Riksin sarjaan.


Tammikuja

Bristow, Gwen
Keskikesä
Tammikuja
Uudet tuulet
Kiehtova kolmeosainen sukutarina plantaasilta, Pohjois-Amerikan etelävaltiosta, Louisianasta. Romaanisarja alkaa 1700-luvun loppupuolelta ja jatkuu aina ensimmäiseen maailmansotaan saakka.


Brunhoff de, Jean
Babar pieni norsunpoikanen
Babar ja Vanha rouva
Babarista tulee kuningas
Babarin lapsuus
Babarin matka
Sarjan kirjat kertovat ranskalaisesta Babar-norsusta ja hänen puolisostaan Celestestä, kurttuisesta Corneliuksesta sekä herttaisesta vanhasta rouvasta. Varsinaisia klassikoita.

Pikku prinsessa

Burnett, Frances Hodgson
Pikku prinsessa
Salainen puutarha
Pikku lordi
Pikku prinsessa kertoo lontoolaisessa sisäoppilaitoksessa koulua käyvästä Sara Crewestä. Tytön huoleton elämä muuttuu äkkiä ratkaisevasti, ja hän joutuu kokemaan kaikenlaisia vastoinkäymisiä kunnes hän saa salaperäisen ystävän.
Pikku lordi Fauntleroy ilmestyi jo 1800-luvun lopulla. Se kertoo englantilaisen lordin amerikkalaisesta pojanpojasta, joka tulee asumaan äreän isoisänsä luo ja lopulta valloittaa tämän sydämen puolelleen.


Tarzanin paluu

Burroughs, Edgar Rice
Tarzan-sarja
Mars-sarja
Tarzan, viidakon valtias, ja hänen Janensa ovat varmaan myös tuttuja melkein kaikille. Burroughs kirjoitti Tarzan-sarjansa, johon kuuluu 23 kirjaa, vuosina 1914-1947. Hänen kuolemansa jälkeen on julkaistu vielä muutamia, esimerkiksi Tarzan ja kadonnut seikkailu. Tarzaneita on taas alkanut ilmestyä uusina painoksina. Tällä hetkellä valmiina ovat ainakin Apinain Tarzan ja Tarzanin poika. Niissä on Pekka Markkulan suomennos.
Kirjoista on tehty kymmeniä elokuvia. Monet näyttelijät ovat esittäneet Tarzania, mutta ainoa oikea taitaa useimpien mielestä olla Johnny Weissmüller. Disneyltä on tullut piirretty filmi Tarzanin seikkailuista. Sen ensi-ilta Suomessa on joulukuun alussa tänä vuonna.


Christie, Agatha
Kymmenen pientä neekeripoikaa
Idän pikajunan arvoitus
Kymmenen pientä neekeripoikaa on klassinen esimerkki suljetun murhan ongelmasta eli sen henkilöt kuuluvat johonkin suljettuun ryhmään tavalla tai toisella. Idän pikajunan arvoitus jatkaa samaa teemaa niinkuin monet muutkin Agatha Christien kirjojen asetelmat. Hänen salapoliisiromaaninsa kiehtovat kaikenikäisiä lukijoita ehkä noin 10-12-vuotiaasta lähtien.


Robinson Crusoe

Defoe, Daniel
Robinson Crusoe
Robinson Crusoe kuuluu vanhimpiin englanniksi kirjoitettuihin romaaneihin ( v. 1719). Haaksirikkoutuneen Robinsonin selviytymistä autiolla saarella Perjantain kanssa oli jännittävä seurata.


Dumas, Alexandre vanhempi
Kolme muskettisoturia ( v.1844 )
Monte Criston kreivi
Suuria historiallisia, seikkailuromaaneja Ranskasta.


Finnemore, John
Robin Hood
Robin Hood ja hänen iloiset veikkonsa, Pikku John, Puna-Will, Much Myllärinpoika ja Tuck Munkki, toteuttavat vakaumustaan ottamalla rikkailta heidän omaisuutensa ja antamalla sen köyhille.
Tarun mukaan Robin Hood eli 1100-1200-luvuilla henkipattona rosvopäällikkönä Sherwoodin metsässä, Englannissa. Varmuutta siitä, onko sellaista historiallista henkilöä kuin Robin Hood ollut joskus olemassa, ei ole. Hänen seikkailuistaan sekä hänen rakkaustarinastaan Marian Neidon kanssa on kuitenkin kirjoitettu lukematon määrä runoja ja balladeja.


Yöllinen hyökkäys

Grey, Zane
Betty Zane
Lännen tähtien alla
Yöllinen hyökkäys
Purppurarinteiden ratsastajat
Satumaan lilja
Tuliharja
Erämaan kukka
Salaperäinen ratsastaja
Yksinäisen tähden harhailija
Kanjonin kutsu
Jännittäviä lännenkirjoja, joissa kerrotaan myös tietysti intiaaneista.


Herczeg, Ferenc
Gyurkovicsin perhe
Gyurkovicsin tytöt
Gyurkovicsin pojat
Unkarilaisen suurperheen ( seitsemän tytärtä ja viisi poikaa) elämästä kertovia kirjoja, joiden tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun lopun iloiseen Budapestiin ja Wieniin.


Saturuusun hengetär

Hurmerinta, Usko
Saturuusun hengetär
Saturomaani, jonka tarinan Usko Hurmerinta on kertonut ikivanhan sadun mukaan. Lapsuuteni ihanin kirja. Tästä on kuulemma joskus 40-luvulla tehty Kansallisteatterissa satunäytelmä.


Härkönen, Iivo
Suomen kansan seikkailusatuja
Tosijännittäviä satuja, jotka on kirjoitettu vanhojen suomalaisten kansansatujen pohjalta. Kokoelmassa on mm. sadut Hiiri morsiamena, Kuninkaantytär lasivuorella, Antti Puuhaara sekä Ukko akan töissä, akka ukon töissä.


Knight, Eric
Lassie palaa kotiin
Kuuluisa, tunteisiin vetoava kirja Skotlannin paimenkoirasta, joka vaeltaa pitkän matkan kotiin.


Pessi ja Illusia
Kokko, Yrjö
Pessi ja Illusia
Pienen peikkopojan ja suloisen Illusia-keijun kuolematon tarina.


Satukontti

Krohn, Helmi (toimittanut)
Satukontti
Hauskoja satuja lapsille. Otavan kustantama satuvalikoima, jonka kuvituksen on tehnyt Martta Wendelin. Sisältää sadut Vanhan Marin joulu, Vallaton tonttu, Lumityttö, Kuningas Midas, Kolme ystävystä, Huviretki, Vanha aasi ja kuningas, Vanha noita, Timanttitähti, Musta pilvi, Lyhytkaulainen kirahvi.


Kästner, Erich
Töpö ja Anton
Sydämellinen ja humoristinen tarina hyvistä ystävyksistä, Töpöstä ja Antonista, jotka joutuvat kirjassa jännittäviin tilanteisiin.


Lydecken, Arvid
Arvilyn teokset


Eevan luokka

Marck, Mary
Eevan luokka
Vähän enemmän Eevasta
Hyvästi, Eeva!
Yhteiskoululaisia
Luokan merkkihenkilöitä
Toverien kesken
Luokan ikävin tyttö


Merikoski, K. A.
Suomen kansan satuja


Mitchell, Margaret
Tuulen viemää
Maailmankuulu kirja Yhdysvaltojen sisällissodasta. Scarlett O'Haran ja Rhett Butlerin kuohuva rakkaustarina.


Annan nuoruusvuodet

Montgomery, L. M.
Annan nuoruusvuodet
Anna ystävämme
Annan unelmavuodet
Kotikunnaan Rilla


Punainen Neilikka

Orczy, Emmuska (1865-1947)
Punainen Neilikka
Unkarilaissyntyisen, Englannissa vaikuttaneen Paronitar Orczyn romanttinen ja jännittävä kirja Ranskan vallankumouksen ajoilta. Salaperäinen Punainen Neilikka auttaa aristokraatteja pakenemaan Ranskasta Englantiin vallankumouksen tieltä ja varmalta mestauslavalle joutumiselta... Kirjaan on jatko-osakin.

Ott, Estrid
Lofotin Liisa


Penttilä, Simo
Herra ja ylhäisyys
Ylhäisyys ratsastaa yhä


Poikien seikkailusarja
Ryssänsaaren salaisuus
+ monia muita sarjan kirjoja
Kaikki tämän poikien seikkailusarjan kirjat olivat hyvin jännittäviä. Meillä niitä oli useita ja luin ne tietysti kaikki. En yleensäkään tehnyt mitään eroa poikien ja tyttöjen kirjojen välille.


Iloinen tyttö

Porter, Eleanor H.
Iloinen tyttö (Pollyanna)
Orpotyttö Pollyanna levittää aurinkoa ja iloa ympärilleen ja valloittaa nyrpeimmätkin sydämet yrittämällä etsiä ikävistäkin asioista niiden iloisen puolen.


Pulla, Armas J.
Ryhmy ja Romppainen-kirjat:
"Ja pöh!" sanoi sotamies Ryhmy
"Jees, punamultaa" sanoi kersantti Ryhmy
Ryhmy, Romppainen ja heidän kissansa Mörökölli sodan tuoksinassa. Sipuliviinallakin on osansa tarinoissa. Näitä kirjoja meillä oli useampiakin. Niitä ei saanut kirjastoista, koska taisivat olla pannassa.


Roche de la, Macho
Jalna-sarja


Matka satumaahan

Roine, Raul
Matka satumaahan
Raul Roineen satuja, joihin Rudolf Koivu on tehnyt ihanan kuvituksen. Otavan kustantamassa satuvalikoimassa on satuja kokoelmista Matka satumaahan, Peikko pinteessä ja Lintukotolaiset. Sadut ovat Matka satumaahan, Kattilanpaikkaajan mökki, Joulukertomus, Seppä ja kuolema, Ajan ratas, Taikasormus, Miten Matista tuli kuningas, Tarina suuresta tammesta, Peikko ja paimentyttö, Sokerisatu, Kukko Korskea, Hopeaverkko, Metsälammella, Kultapuu, Elämän tarkoitus, Hiiri, joka etsi sielua, Puro ja pilvi, Kurre ja Kirre Hunajasaarella, Seikkaileva silta, Pakkanen, Keisarin kurpitsa, Merikäärmettä metsästämässä, Kultatähti, Tuhatvuotinen lumous.


Tätien holhokki

Rovia, Marja
Tätien holhokki


Sagan, Françoise
Tervetuloa ikävä
Muuan hymy
Nämä kirjat olivat omiani. Ranskalainen Françoise Sagan oli vain 18-vuotias, kun hänen esikoiskirjansa Tervetuloa ikävä ilmestyi. Minusta se oli hyvin kiinnostavaa ja luinkin hänestä ja häneltä kaiken, minkä käsiini sain.

Satuprinssi
Useita niteitä. Satuprinsessaa vastaava, ehkä enemmän pojille suunnattu versio.


von Schmid, J.C. (suomennos)
Genoveva
Vanha tarina 700-luvulta kertoo Brabantin herttuattaresta, kreivi Siegfriedin puolisosta. Perättömän panettelun uhrina hänet tuomittiin kuolemaan, mutta hän pääsi pakenemaan Ardennien metsiin. Siellä hän synnytti pojan, jolle hän antoi nimen Mertzi. Genovevan taru päättyy lopussa onnellisesti.


Scott, Walter

Ivanhoe
Sir Walter Scott ( 1771-1832) oli skotlantilainen kirjailija ja runoilija, jota pidetään yhtenä historiallisen romaanin edelläkävijänä. Hän kirjoitti Ivanhoen vuonna 1820.


Sibelius, Nelma
Taikakuvastin
Ohdakeprinsessa
Molemmissa kirjoissa on nimisadun lisäksi muutama muukin oikea vanhan ajan satu. Nelma Sibelius on Anni Swanin sisar.


Päivikin satu

Somersalo, Aili
Päivikin satu
Mestaritontun seikkailut
Saturomaaneja, joissa ollaan Satumaassa ja tavataan prinssi ja prinsessa sekä keijuja, noitia, velhoja, peikkoja, tonttuja.


Spyri, Johanna
Pikku Heidi
Heidi osaa käyttää oppiansa
Pikku Heidi lähetetään erakkomaisen isoisänsä luokse alppikylään. Isoisän elämä muuttuu täysin valoisan Heidin vaikutuksesta.

Pauli on koditon

Swan, Anni
Tottisalmen perillinen
Ollin oppivuodet
Iiris rukka
Kaarinan kesäloma
Pikku pappilassa
Ulla ja Mark
Sara ja Sarri
Sara ja Sarri matkustavat
Pauli on koditon
Me kolme ja Ritvan suojatit
Sadut


Tarulipas
Useita niteitä


Välskärin kertomuksia, osa 1

Topelius, Zacharias
Välskärin kertomuksia 1-3
Talvi-iltain tarinoita
Tähtien turvatit
Lukemisia lapsille-sarja 1-8
Välskärin kertomuksia on huima hyppäys jännittäviin tapahtumiin, joissa fiktio ja oikea historia kietoutuvat toisiinsa. Kirjasarjassa kulkee kehyskertomuksena tarina vanhasta välskäristä, joka yliskamarissaan kertoo kuuntelemaan keräytyneelle seurueelle kuninkaista, vanhasta Aaron Perttilästä, rohkeasta kreivi Bertelsköldistä, ihanasta Regina von Emmeritzistä, kavalasta jesuiitta Hieronymuksesta, kuninkaan sormuksesta sekä ympärillä kuohuvasta Ruotsi-Suomen historiasta.


Maija Poppanen

Travers, P.C.
Maija Poppanen
Maija Poppanen tulee takaisin
Mailmankirjallisuuden tunnetuin lastenhoitaja saapuu eräänä päivänä itätuulen tuomana Kirsikkatielle, ja panee Banksin perheen elämän kuntoon. Kunnes länsituuli vie hänet mukanaan.


Kuningasten jälkeläinen

Treller, Franz
Kuningasten jälkeläinen


Tuhat ja yksi yötä
Kauniin kuningatar Sehrezaden kertomia tarinoita sulttaanilleen. Joka yö hän kertoo uuden tarinan, jättää sen aamulla kesken jännittävään kohtaan ja pelastaa siten henkensä, koska sulttaani haluaa kuulla myös tarinan lopun. Lopulta hän voittaa itselleen myös miehensä rakkauden. Lempitarinoitani olivat mm. Ali Baba ja neljäkymmentä rosvoa sekä Aladdinin taikalamppu.


Turner, Ethel S.
Seitsemän sisarusta
Sisarusten varttuessa


Twain, Mark
Prinssi ja kerjäläispoika
Tom Sawyerin seikkailut
Huckleberry Finnin seikkailut
Tom Sawyerin seikkailut ( v.1876 ) ja Huckleberry Finnin seikkailut ( v.1884 ) ovat maailmankirjallisuuden ehdottomia klassikkoja, joissa Mark Twain ( 1835-1910) kuvaa omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan.
Prinssi ja kerjäläispoika on jännittävä vaihdokastarina 1500-luvulta Englannin kuningashuoneesta ja rahvaan joukosta.


Vainio, Ilmari
Sydämen avain
Saturomaani.


Satuprinsessa

Satuprinsessa

Valkeila, Erkki (toimittanut)
Satuprinsessa
Useita pienikokoisia niteitä, joissa jokaisessa on paljon satuja ja tarinoita. Kustantanut Arvi. A. Karisto Osakeyhtiö.


Waltari, Satu
Kahvila Mabillon
Sadepilvi
Haikeat leikit
Kahvila Mabillonissa liikutaan Pariisissa ja vietetään taiteellista boheemielämää.
Haikeissa leikeissä kirjailija palaa lapsuutensa huolettomiin kesäleikkeihin.


Nuoren opettajattaren varaventtiili

Valtonen, Hilja
Nuoren opettajattaren varaventtiili
Vaimoke
Kilroy sen teki
Hilja Valtosen kirjoissa sankarittaret ovat aina itsenäisiä ja sanavalmiita. Tässä hänen esikoisteoksessaan vastavalmistunut, nuori kansakoulunopettaja, Liisa Harju tulee ensimmäiseen työpaikkaansa tasaiselle Pohjanmaalle, paikkakunnalle, jota hän kutsuu Latomereksi. Kokemuksiaan temperamenttinen tyttö kirjoittaa varaventtiiliinsä, päiväkirjaan.


Setä Pitkäsääri

Webster, Jean
Setä Pitkäsääri
Paras vihollinen
Setä Pitkäsääressä nuori koulutyttö, Judy Abbott, kirjoittaa päiväkirjanomaisia kirjeitä holhoojalleen, josta hän on ohimennen nähnyt vain tämän pitkät jalat. Tarina on myös romanttinen.


Wendt, Ell
Loppu hyvä, kaikki hyvin
WSOY:n Riksin sarjaa.


Neiti Aurinkoinen

Widegren, Gunnar
Pörri - se olen minä
Neiti Aurinkoinen
WSOY:n Riksin sarjaa. Tätä sarjaa saattaa saada antikvariaateista ihan edulliseen hintaan.


Väänänen, Kaija
Leena ja hänen luokkansa

Paluu Seijan kotisivulle

Päivitetty 8.5.2006